Tegenwoordig staat de kleur 'geel' symbolisch vooral voor vrolijkheid en optimisme! Iets wat we in deze coronatijden nu allemaal wel een beetje kunnen gebruiken. Om je op te vrolijken hebben we hieronder een selectie werken uit de SBK-collectie uitgezocht, waarin geel wordt gebruikt als licht of contrasten met geel de hoofdrol spelen.
Vraag aan iemand een ‘geel’ schilderij te noemen en de kans is groot dat die persoon aan een kunstwerk van Van Gogh zal denken. ‘De Zonnebloemen’, ‘Het Gele Huis’ of ‘Het Korenveld met de Kraaien’: in veel schilderijen van Van Gogh speelt ‘geel’ de hoofdrol. Maar is het je ook wel eens opgevallen dat Van Gogh geel bijna altijd combineert met blauw of paars?
Toen Van Gogh in Frankrijk woonde en werkte, maakte hij kennis met Charles Blanc, een Franse kunstcriticus, die veel aanzien genoot aan de Franse Academie. Hij schreef een 14-delige geschiedenis van de schilderkunst en bedacht een kleurentheorie die door veel impressionisten en pointillisten werd toegepast. Blanc beschreef hoe tegenovergestelde kleuren elkaar konden versterken. Hij gebruikte hiervoor een kleurenschema waarin de kleurcombinaties blauw-oranje, rood-groen en geel-violet stonden aangegeven.
Voordat Van Gogh het geel ontdekte, is het lange tijd een onpopulaire kleur geweest in de kunst. Toen William Turner op grote schaal geel ging gebruiken om het zuidelijke licht weer te geven in zijn schilderen, werd hij beschimpt door de kunstcritici. Ze schreven dat hij ‘gele koorts’ had en vroegen zich af of hij met mosterd schilderde. Turner trok zich er niets van aan en bleef geel gebruiken om het licht te vangen in zijn werken. William Turner volgde in zijn schilderijen de kleurentheorie van Goethe, die aan iedere kleur een symbolische waarde gaf. Volgens Goethe stond geel voor vitaliteit en kracht.
Al deze kunstwerken zijn bij ons te leen of te koop.