Van 9 juli t/m 10 september vind je op SBK locatie KNSM de bijzondere werken van Emile van der Kruk. Bekend om zijn prachtige houten sculpturen, worden nu zijn bronzen creaties getoond. Van der Kruk is tot een geheel nieuwe en directe benadering gekomen om zijn ideeën voor beelden om te zetten in brons.
Met behulp van een 3D-printer heeft hij een archief gecreëerd van beeldfragmenten en onderdelen, geïnspireerd op zijn houten beelden, die hij opnieuw combineert tot poëtische bronzen sculpturen. Hierdoor ontstaan bijzondere scènes, zoals een astronaut die met een baby over de maan wandelt, beren die zich opstapelen tot een portret, skeletten die in een boom klimmen en sterrenbeelden die elkaar vasthouden.
De methode die hij hiervoor gebruikt begint met een 3D-printer, deze bouwt het beeld laag voor laag op met een draad filament gemaakt van suiker en lijm. Vervolgens past Van der Kruk de “cire perdue”-methode toe. Hierbij maakt hij eerst een gedetailleerd kunstwerk van het vormbare materiaal. Dit kunstwerk wordt vervolgens omhuld met een keramische massa, die als gietmal fungeert. Na verhitting van de mal, smelt het suiker- en lijmachtige materiaal weg, waardoor een lege holte ontstaat. Hier wordt het brons ingegoten. Het bijzondere van deze methode is dat de subtiliteit van de filamentdraad blijft behouden, resulterend in een natuurlijke structuur die sterk doet denken aan de nerven van hout.