Bij Galerie 23 werken we al meer dan 10 jaar samen met gerenommeerde Surinaamse kunstenaars en ook de collectie van de SBK Kunstuitleen herbergt bijzondere werken. Na het succes van de Kleine Suriname Tentoonstelling in 2019, geïnspireerd op De Grote Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, is het nu tijd voor de tweede editie. Binnen de expositiereeks 23x SBK presenteren we De Kleine Suriname Tentoonstelling II, welke van 4 juni t/m 4 juli te zien is.
Deze tentoonstelling biedt een prachtige verzameling kunstwerken van acht verschillende kunstenaars: Sunil Puljhun, Remy Jungerman, Marcel Pinas, Natasha Kensmil, Michael Tedja, René Tosari, Isan Corinde en Ken Doorson. Elk van hen heeft een unieke visie en artistieke expressie, die de diversiteit en rijkdom van de Surinaamse kunstwereld weerspiegelen. De Kleine Suriname Tentoonstelling II nodigt je uit om dieper in de Surinaamse cultuur, geschiedenis en hedendaagse thema’s te duiken.
Sunil Puljhun
Sunil Puljhun heeft zijn kunstopleiding gevolgd aan de Nola Hatterman Kunstacademie in Suriname, waar hij momenteel zelf ook docent is. In zijn werk richt hij zich vaak op de donkerdere kant van de menselijke natuur, onderwerpen als oorlog, hebzucht, de honger naar macht, armoede en misbruik zijn terugkerende thema’s. Puljhun voegt vaak subtiele teksten en zijn eigen specifieke symboliek toe aan zijn werk om het thema te versterken. De kunstenaar werkt in diverse disciplines, zo combineert hij schilderwerk met tekenen, maar werkt hij ook met collage, sjablonen en digitale kunsttechnieken.
Bekijk hier de werken van Sunil Puljhun in onze collectie.
Remy Jungerman
Remy Jungerman, een kunstenaar geboren in Moengo, Suriname, beweegt zich met zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur, de Afrikaanse diaspora en het 20e-eeuwse modernisme. Hij streeft naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in dialoog te brengen. Jungerman, geboren in 1959, heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo. In 1990 verhuisde hij naar Amsterdam om verder te studeren aan de Rietveld Academie. Hij woont en werkt momenteel zowel in Nederland als in de Verenigde Staten.
Bekijk hier de werken van Remy Jungerman in onze collectie.
Marcel Pinas
Het werk van Marcel Pinas weerspiegelt zijn diepe verbondenheid met de Marron-cultuur en zijn wens om deze levend te houden. De opvallende heldere kleuren in Pinas’ werken trekken vaak als eerste de aandacht. Ze verwijzen naar de kleurrijke decoraties die de Marrons aanbrachten op en rondom hun huizen, als een weerspiegeling van de prachtige natuur. Pinas maakt ook gebruik van culturele objecten van de Marron, zoals delen van boomstamkano’s, peddels, olielampen, lepels en verschillende soorten stoffen. Een specifieke stof die hij vaak gebruikt, genaamd “pangi stof,” is een geruite stof die door Marrons wordt gedragen als lendendoek of omslagdoek bij hun Winti-rituelen. Bovendien maakt hij veelvuldig gebruik van Afaka-tekens, de taal van zijn regio.
Bekijk hier de werken van Marcel Pinas in onze collectie.
Natasha Kensmil
Kensmil’s schilderijen en tekeningen tonen haar fascinatie voor het mysterieuze en verborgene. Ze is geïnteresseerd in geschiedenis, religie, mystiek en mythologie. Met behulp van olieverf creëert ze donkere kleurschakeringen, variërend van bijna droge regelmatige kwaststreken tot dikke en turbulente penseelstreken. Haar werken bevatten ook sierlijke lijnen die een zekere lichtheid geven aan haar beladen thema’s. De dynamiek van haar penseelstreken brengt het schilderij tot leven, waarbij de voorgrond en achtergrond in elkaar overvloeien. Haar schilderijen brengen een ver verleden weer tot leven en geven het betekenis voor het heden.
Michael Tedja
Michael Tedja (Rotterdam, 1971) is een veelzijdige kunstenaar wiens werk bestaat uit tekenkunst, schilderkunst, literatuur en installaties. Zijn beelden zijn expressief en taalrijk, vol symbolen en autobiografische elementen. In Tedja’s oeuvre vermengen tekst en beeld zich met elkaar, vloeien ze in elkaar over. Tedja creëert tekeningen, vaak in de vorm van reeksen of series, en enorm grote schilderijen. Ze worden gekenmerkt door een explosie aan kleuren en vormen. Elementen van collage en assemblage zijn prominent aanwezig.
Bekijk hier de werken van Michael Tedja in onze collectie.
René Tosari
René Tosari wordt beschouwd als een van de belangrijkste grafische kunstenaars van Suriname. Zijn werk in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was politiek geëngageerd en werd sterk beïnvloed door zijn maatschappelijke betrokkenheid, vaak in de vorm van sociaal-realisme. Naast zijn directe politieke werk creëert Tosari ook indirect en symbolisch werk, waarbij zijn stijl vrijer, complexer en fantasierijker wordt. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een unieke techniek waarbij hij acryl- en olieverf nat in lagen over elkaar aanbrengt. Vanaf 1990 was Nederland zijn thuisbasis, maar hij verbleef regelmatig in Suriname. Sinds 2013 woont en werkt hij weer in Suriname.
Bekijk hier de werken van René Tosari in onze collectie.
Isan Corinde
Isan Corinde (Brokopondo, 1990) is een Surinaamse beeldend kunstenaar. In 2012 behaalde hij zijn diploma aan de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo, Suriname. Momenteel woont en werkt hij in Utrecht. Het dagelijks leven dient als inspiratiebron voor Isan’s werk. Hij maakt gebruik van kleuren die afkomstig zijn van Surinaamse pangi-stoffen, die hij geërfd heeft van zijn oma. Deze pangi-stoffen spelen een belangrijke rol in de Surinaamse cultuur. Door het gebruik van levendige kleuren krijgen de schilderijen van Isan Corinde een eigen dynamiek en komen ze tot leven. De werken die tentoongesteld worden zijn onderdeel van de serie ‘My childhood’.
Bekijk hier de werken van Isan Corinde in onze collectie.
Ken Doorson
Ken Doorson, een Caribische kunstenaar geboren in Suriname, keert in bijna al zijn werken terug naar de geschiedenis van zijn land, met name die van de Marrons. Hij geeft hen de erkenning die ze verdienen door hun helden in de schijnwerpers te zetten. Doorson, een schilder werkzaam in Paramaribo, hecht veel belang aan zijn afkomst als nakomeling van voorouders die tot slaaf gemaakt zijn.
Bekijk hier de werken van Ken Doorson in onze collectie.