SBK Art voucher, art as a present

Jaren ‘50 in de SBK Collectie

13/01/2025 - 02/02/2025 @ SBK Amsterdam KNSM

In 2025 viert de SBK Kunstuitleen haar 70-jarig bestaan! Een mijlpaal die we graag vieren door onze brede collectie in de schijnwerpers te zetten. Elke maand exposeren we kunstwerken uit een ander decennium. De eerste selectie bestaat uit kunstwerken uit de jaren '50. De werken zijn stuk voor stuk te leen.

De jaren ’50 waren in Nederland een periode van wederopbouw, niet alleen op maatschappelijk en economisch vlak, maar ook binnen de kunstwereld. Kunststromingen zoals CoBrA en abstract expressionisme bloeiden op en inspireerden een nieuwe generatie kunstenaars. Namen als Johan Lennarts, Jaap Wagemaker, en Aart Rietbroek zochten in hun werk naar een persoonlijke beeldtaal die aansloot bij de veranderende tijdgeest. Elk kunstwerk vertelt een uniek verhaal en brengt een stukje geschiedenis tot leven, zoals de ets van de Watersnoodramp van 1953 door Cor de Wolff.

Een aantal kunstenaars uitgelicht:

Johan Lennarts
In het werk van Johan Lennarts zijn de invloeden van de CoBrA-beweging duidelijk zichtbaar. Zijn expressieve stijl en experimentele technieken leverden hem een plek op in prestigieuze tentoonstellingen, zoals die in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Musée d’Art Moderne in Parijs.

Jaap Wagemaker
Hoewel Jaap Wagemaker kortstondig beïnvloed werd door de CoBrA-beweging, ontdekte hij al snel dat deze stijl niet aansloot bij zijn eigen manier van uitdrukken. Hij staat vooral bekend als materieschilder en maakte deel uit van een selecte groep kunstenaars die deze stroming vanaf het eind van de jaren ’50 wereldwijd vertegenwoordigde.

Aart Rietbroek
Aart Rietbroek, zowel schilder als beeldhouwer, creëerde werken met een organische en geabstraheerde beeldtaal. Zijn sculpturen zijn te vinden in de openbare ruimte, zoals de gedenksteen uit 1957 op het gebouw van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam.

Clara de Jong
Clara de Jong was een baanbrekende kunstenaar en een voorvechter van vrouwenrechten binnen de kunstwereld. Met vastberadenheid slaagde zij erin om als vrouwelijke kunstenaar professioneel en financieel onafhankelijk te zijn, wat destijds zeldzaam was. Haar inzet en werk hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de positie van vrouwelijke kunstenaars in Nederland.

Marten Klompien
Marten Klompien (1917-1996) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus, geboren in Hoogezand en later werkzaam in Groningen. Zijn werk richtte zich voornamelijk op scheepvaart en landschappen. Vaak legde hij het Groninger landschap en stadsgezichten vast, waarbij hij niet alleen de schoonheid van de regio liet zien, maar ook de veranderingen en het verdwijnen van karakteristieke plekken documenteerde. Hierdoor hebben zijn stadsgezichten vaak een geografische en historische betekenis.

In 1955 werd Klompien lid van het kunstenaarsgenootschap De Ploeg. Als een van de jongste leden had hij soms moeite om aansluiting te vinden bij de oudere generatie kunstenaars. Later, in 1960, sloot hij zich aan bij de Groningse kunstenaarsgroep Nu, die streefde naar meer vernieuwing en experiment in de kunst.