In 2025 viert SBK Kunstuitleen haar 70-jarig bestaan! Een mijlpaal die we graag vieren door onze brede en veelzijdige collectie in de schijnwerpers te zetten. Elke maand presenteren we een nieuwe selectie kunstwerken uit een ander decennium. De eerste expositie belichtte de jaren ’50, en deze tweede editie staat geheel in het teken van de kunst uit de jaren ’60. Alle getoonde werken zijn te leen en te koop.
De jaren ’60 waren een periode van vernieuwing en experiment binnen de beeldende kunst. Minimalisme kwam op als stroming en beïnvloedde ook de Nederlandse kunstscene. Kunstenaars onderzochten nieuwe materialen en technieken en doorbraken traditionele schilder- en beeldhouwkunst. De nadruk lag op eenvoud, geometrische vormen en industriële materialen. Ruwe, ongepolijste texturen speelden een belangrijke rol en nodigden uit tot interactie, waardoor de grens tussen kunstwerk en toeschouwer vervaagde.
Een opvallend nieuw materiaal in de kunstwereld was plastic. In de naoorlogse periode van de jaren ’50 werd het op grote schaal geproduceerd, en in de jaren ’60 ontdekten kunstenaars de mogelijkheden van dit lichte, flexibele en veelzijdige materiaal. Kunstenaars experimenteerden met verschillende vormen en kleuren, wat leidde tot nieuwe visuele en tactiele ervaringen.
In deze expositie zijn onder andere werken te zien van:
Ed Dukkers (1923 – 1996)
Ed Dukkers volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, maar was als schilder autodidact. Hij schilderde, tekende en maakte litho’s. In 1946 werd hij door Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, geselecteerd voor de tentoonstelling “Tien jonge schilders”, waar ook Karel Appel, Corneille en Rooskens aan deelnamen. Zijn werk kenmerkt zich door literaire en surrealistische thema’s, waarin dood, erotiek en rituelen met elkaar verweven zijn.
Cornelius Rogge (1932 – 2023)
Cornelius Rogge studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn sculpturen en objecten roepen vaak vervreemding op: alledaagse voorwerpen zoals tafels, dozen en tenten krijgen een nieuwe betekenis door hun onverwachte presentatie. In deze expositie is een werk uit zijn serie “Magische Ramen” te zien, een raam van hout, metaal en perspex dat een mystieke sfeer oproept.
Aat Veldhoen (1934 – 2018)
Aat Veldhoen was een veelzijdig kunstenaar die in de jaren ’60 bekend werd met zijn etsen, waarin de naakte mens een terugkerend thema was. Naast zijn figuratieve werk maakte hij ook litho’s van landschappen en cactussen met een subtiele sensuele symboliek.
Marja de Boer Ligtveld
SBK toont in deze expositie “Eye Detector” (1969), een kinetisch lichtobject met knipperende oogjes, een van haar eerste driedimensionale werken. Daarnaast zijn er collages uit dezelfde periode te zien. Naast haar vrije werk maakte De Boer Ligtveld veel werken in opdracht, die te vinden zijn in diverse openbare en bedrijfscollecties in Nederland.
Mathieu Ficheroux (1926 – 2003)
Mathieu Ficheroux was een invloedrijke Rotterdamse kunstenaar die veel experimenteerde met plastic. Zijn werk wordt gekenmerkt door felle kleuren en innovatieve materiaalkeuzes. SBK bezit zijn “Roze Kompositie” uit 1968, een iconisch voorbeeld van zijn plastische experimenten.
Hendrik Flore (1933 – )
Hendrik Flore was autodidact en had van jongs af aan een grote interesse in sterrenkunde. In de jaren ’60 verruilde hij zijn werk als laborant voor een carrière in de schilderkunst. Zijn schilderij “Sextans in Transit” (1967) combineert epoxy met zijn fascinatie voor verweerde oppervlakken en kosmische structuren.
Robert Ligtvoet (1939 – 2017)
De Amsterdamse kunstenaar Robert Ligtvoet maakte kunst die bedoeld was om aangeraakt en ervaren te worden. Geïnspireerd door architect Aldo van Eyck, die na de oorlog talloze speeltuinen ontwierp, maakte Ligtvoet in 1968 “Het Maanhuis”, een open bol met een glijbaan, ontworpen als speels kunstwerk voor kinderen in Osdorp. Helaas werd het Maanhuis in de jaren ’80 verwijderd, maar in deze expositie is een miniatuurversie van het iconische werk te zien.