SBK Art voucher, art as a present

Nikki Vroom, Hara Athanasopoulou & Nino Angelo

07/09/2024 - 29/09/2024 @ SBK Amsterdam KNSM

We zijn trots om de expositie "Nieuw Talent" te presenteren, waarin we het werk tonen van drie veelbelovende jonge kunstenaars die onlangs zijn afgestudeerd: Nikki Vroom (Rietveld Academie), Hara Athanasopoulou (KABK), en Nino Angelo (HKU).

Met elk hun eigen unieke visie en creativiteit, biedt deze expositie een spannende gelegenheid om kennis te maken met hun vernieuwende benaderingen van kunst. Deze kunstenaars staan aan het begin van hun carrière, en hun werk belooft een frisse wind in de kunstwereld te brengen.

Opening Expositie

De expositie wordt feestelijk geopend op 7 september van 16.00 – 18.00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. Om 17.00 uur begint ook een Meet & Greet plaats met kunstenaar Sam Tromp, winnaar van de SBK Sprouts Young Talents Award 2023. Dit is een unieke kans om in een informele setting met deze talentvolle kunstenaar in gesprek te gaan.

Op dezelfde dag vindt ook het evenement ‘L6 Open’ plaats ter gelegenheid van de feestelijke heropening van Loods6. Tijdens L6 OPEN zijn meer dan 30 open ateliers & creatieve studio’s, muziek en kunst performances, workshops en filmvertoningen te bezoeken. Ook is er voor deze speciale gelegenheid een unieke expositie in de Bagagehal georganiseerd. Alles door de creatieve huurders van Loods6!

Mis deze dynamische en inspirerende middag niet en kom langs voor een onvergetelijke ervaring!

Nikki Vroom – Verkenner van Menselijke Proporties en Intimiteit

Nikki Vroom (24) is een Nederlandse kunstenaar die haar opleiding aan de Rietveld Academie heeft voltooid. Haar werken, die een mengeling zijn van sculpturen en tekst, vallen op door hun vreemde proporties en humoristische ondertoon. Vroom’s kunstwerken hebben vaak menselijke kenmerken en zijn groot en robuust, waardoor ze een eigen ruimte nodig hebben om volledig tot hun recht te komen.

Het eerste beeld dat Nikki Vroom maakte, heeft een klein hoofdje, enorme armen en nog grotere handen. Aanvankelijk wilde ze een bodybuilder creëren, geïnspireerd door haar eigen ervaring met Carpaal Tunnel Syndroom. “Ik had een jaar lang mijn handen niet kunnen gebruiken vanwege Carpaal Tunnel Syndroom,” vertelt Vroom. “Dat kwam doordat ik keukenwerk doe en daar heel veel met mijn handen werk. Nadat ik geopereerd was kreeg ik mijn kracht weer terug en dat wilde ik benadrukken.”

Een ander opvallend beeld van Nikki Vroom is gemaakt van wol en gaat vergezeld van een briefje: het mag geaaid worden. Dit uitvergrote zelfportret toont haar liggend te slapen, een situatie die ze herkent uit haar eigen slaappatroon. De kop is een afgietsel van haar eigen hoofd. “Ik wil spelen met hoe mensen zich tot het beeld verhouden. Door het aaien wordt het een intieme beleving, als mensen het aanraken word ik een beetje warm van binnen.”

Nikki Vroom’s werk is doordrenkt met een speelsheid die de grens tussen fictie en realiteit vervaagt. Haar wezens leven in hun eigen realiteit of die van Nikki zelf, en soms bestaan ze tegelijkertijd in beide werelden. Door te spelen met parallelle aspecten, creëert Nikki een lijn waar fictie en realiteit samenkomen, het verleden samenvloeit met het heden, en sentient wezens ontstaan die de kijker uitdagen om na te denken over de relatie tussen deze elementen.


Hara Athanasopoulou – Threads of Timeless Tales

Hara Athanasopoulou, afgestudeerd aan de KABK, brengt een unieke combinatie van visuele poëzie en symboliek in haar kunstwerken.

Threads of Timeless Tales bespreekt de complexe relatie tussen vrouwen en textiel, met een focus op zowel de historische als hedendaagse betekenis ervan. Het benadrukt hoe textiel zowel een instrument van onderdrukking als van empowerment voor vrouwen is geweest, en weerspiegelt hun strijd en veerkracht. Het werk combineert textiel en tekeningen om de vaak over het hoofd geziene arbeid te tonen die komt kijken bij het maken van textiel, dat traditioneel als een huishoudelijke taak wordt beschouwd.

Geïnspireerd door autobiografische herinneringen, met name die van de grootmoeder van de kunstenaar, verkent het werk textiel als symbolen van zowel onderdrukking als veerkracht. De tekeningen gebruiken een methode waarbij lijnen worden geteld, wat de nauwgezette arbeid benadrukt die vereist is en die historisch gezien is ondergewaardeerd. Deze lijnen symboliseren ook individuele vrouwelijke verhalen, die samen een collectief narratief van kracht vormen.

De installatie bevat een wandtapijt gemaakt van honderden traditionele Griekse kantwerkjes, waarvan er veel door de grootmoeder van de kunstenaar zijn gemaakt, die zijn gevouwen en gecomprimeerd. Dit vouwen verbergt hun ingewikkelde patronen, wat symbool staat voor de over het hoofd geziene kunst en arbeid van vrouwen. Het werk eert de verhalen en stemmen van vrouwen, en daagt traditionele opvattingen over textielwerk uit door het in het kader van feministische expressie te plaatsen.

Uiteindelijk is Threads of Timeless Tales een eerbetoon aan de veerkracht en kracht van vrouwen, waarbij textiel wordt gebruikt als medium om hun verhalen te bewaren en te vieren. Het creëert een ruimte die dient als getuigenis van de onverwoestbare geest van vrouwelijke makers.


Nino Angelo – Dromerige Landschappen en Stille Verhalen

Nino Angelo, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), staat bekend om zijn expressieve schilderijen die draaien om strijd en confrontatie. Op zijn grote doeken wisselen kleuren, dieren, herinneringen en emoties elkaar af. Veel van wat hij schildert, komt voort uit zijn eigen emoties en herinneringen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is zijn jeugdherinnering aan de periode waarin zijn vader, die terminaal ziek was, vocht tegen kanker. Gedurende die tijd bracht Nino veel tijd door in zijn kamer, omringd door behang met dieren. Veel van de dieren in zijn werk zijn afkomstig uit deze herinnering aan het behang.

Door herinneringen tastbaar te maken, krijgen ze een nieuwe betekenis en worden ze onderdeel van het heden en de toekomst. Naast het feit dat zijn herinneringen een belangrijke rol spelen in zijn werk, neemt intuïtie vaak de overhand tijdens het schilderen. Elke keer creëert hij een nieuwe omgeving en verdwijnt het analytische denken. De werken onthullen zich langzaam en voortdurend aan Nino. Tijdens het schilderen zoekt hij een balans tussen abstractie en figuratie. De chaos die zich in dit proces ontvouwt, nodigt de kijker uit om te blijven kijken en voortdurend iets nieuws te ontdekken.

Nino’s schilderijen zijn opgebouwd uit lagen van kleur en textuur, waarbij hij subtiele nuances en details gebruikt om een gevoel van diepte en emotie te creëren. Zijn landschappen lijken te zweven tussen realiteit en fantasie, en weerspiegelen een gevoel van rust en contemplatie. Elk werk vertelt een eigen verhaal, waarbij de kijker wordt uitgenodigd om hun eigen interpretaties en gevoelens te projecteren op de stille, vaak melancholische scènes.

De expositie “Nieuw Talent” biedt een platform voor deze drie kunstenaars om hun unieke stemmen te laten horen. Mis deze kans niet om de fascinerende werken van Nikki Vroom, Hara Athanasopoulou en Nino Angelo te ontdekken en te genieten van hun frisse perspectieven op kunst.

Hara Athanasopoulou
Hara Athanasopoulou
Hara Athanasopoulou
Nino Angelo
Nino Angelo
Nino Angelo
Nikki Vroom
Nikki Vroom
Nikki Vroom
Nikki Vroom