Vanaf 26 maart 2022 is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Anton de Kom -schrijver, strijder, wegbereider te zien. De Surinaamse kunstenaar Ken Doorson maakte speciaal voor de tentoonstelling het kunstwerk 'Papa de Kom'.
De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking.
Ken Doorson maakte de levensgrote installatie in samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademe in Paramaribo en jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Asseneen. Het kunstwerk bestaat uit een holografisch portret van Anton de Kom dat boven ruim 200 geboetseerde koppen zweeft. Met ‘Papa de Kom’ verbeeldt Doorson de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hun perspectief te bieden.
2022 staat in het Openluchtmuseum in het teken van vrijheid. Onder de titel ‘Hoe vrij ben jij? Vrijheid toen en nu’ toont het museum verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. Het programma daagt uit om na te denken over wat vrijheid betekent, op persoonlijk niveau maar ook voor de samenleving als geheel. In deze co-creatie met kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum De Kom en zijn gedachtegoed, dat nog altijd actueel is.
Het Amsterdam Museum kocht in 2017 Doorson’s schilderij ‘Manumission Pauline’ aan via SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst.
Het werk is één van een serie schilderijen die allemaal manumissiebrieven als vertrekpunt hebben. Manumissiebrieven zijn bewijzen dat een tot slaaf gemaakte is vrijgekocht.
Bekijk alle werken van Ken Doorson in de online kunstcollectie.